starten met bloggen

Starten met bloggen

Een van de vragen die ik het meest ontvang: hoe start ik met bloggen?

Voor mijn gevoel een vraag die makkelijk te beantwoorden is maar dat komt omdat ik al bijna 10 jaar blog. Tegenwoordig bouw ik binnen mum van tijd mijn eigen website. Maar toen ik tien jaar geleden zelf met bloggen begon zat ik met dezelfde vraag.

Allereerst wil ik met je delen waarom je zou moeten starten met bloggen:

  1. Met bloggen kan je je verhaal delen. Dit kan je zakelijk verhaal/visie zijn maar dit kan ook heel erg goed je persoonlijke verhaal zijn. We zien tegenwoordig veel bloggers die het leuk vinden om over hun leven te schrijven.
  2. Met bloggen laat je, of het nu zakelijk of privé is, een deel van jezelf zien. Juist door op je website je verhaal te delen leert men de persoon achter de blog kennen. Tegenwoordig willen we geen zaken doen met bedrijven maar we willen een klik voelen met de mensen achter het bedrijf.
  3. Met een goede blog laat je je expertise zien. Jij kan in je blog jouw kennis delen en laten zien waarom mensen voor jou moeten kiezen. Waarom ze jou moeten volgen. Deel bijvoorbeeld de meeste gestelde vragen.
  4. Er zitten mensen te wachten op jouw verhaal. Dat geloof je misschien niet maar het is echt zo. Iedereen heeft een eigen doelgroep en die van jou is ook ergens aan het wachten. Ergens zit er een groep mensen met een vraag of probleem waarvoor jij de oplossing kan bieden.
  5. Door op de juiste manier te bloggen trek je bezoekers naar je website. Hoe? Door SEO vriendelijke teksten te schrijven kom je hoger in google. En met het gebruik van de juiste zoekwoorden wordt je sneller gevonden.

Het is dus van belang dat je bij het schrijven van je blog hier voor een deel rekening mee houdt. De tekst moet niet geschreven zijn met dit doel maar wel met de regels van SEO in het achterhoofd. Want als jij de oplossing voor een vraag of probleem hebt wil je ook dat mensen je kunnen vinden.

  1. En als laatste kan je je geld verdienen met een blog. Internet heeft ons veel gebracht waaronder de mogelijkheid om online geld te verdienen. Als jij een goed blog hebt bestaat er een grote kans dat mensen op je blog willen adverteren. Je kan gebruik maken van affiliate marketing en dan naast het inspireren van je bezoekers een extraatje verdienen.

Maar hoe start je nu een blog?

Nieuwe blog

Heb je nog geen site en wil je een blog starten dan moet je eerst een goede naam bedenken. Ga een avondje mindmappen, vraag aan je vrienden om mee te denken en als je dan een originele naam hebt claim deze dan als url. Dit doe je bij een hostingbedrijf, je kan er dan gelijk een wordpress site aan koppelen waarmee je een website of blog kan bouwen.

* Als je net start als blogger hoef je nog geen KVK inschrijving te doen. Start dus eerst rustig met schrijven en als je er echt geld aan gaat verdienen moet je je gaan inschrijven.

Weet je niet hoe je een wordpress site moet maken, geef je dan op voor onze online cursus: mijn 1e website/blog

Bestaande site

Heb je al een site maak dan een pagina/categorie voor je blog aan. Plaats deze bovenin je zoekbalk zodat meteen duidelijk is waar men je blog terug kan vinden.

Start met het schrijven van je 1e blog. Dit kan een enorme drempel zijn. Vele van ons vinden het toch raar om met onze expertise te koop te lopen. Of we denken: wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? Mijn advies: start gewoon en zet je 1e blog online. Hoe meer blogs je schrijft hoe makkelijker het wordt om je blogs te delen.

Google vriendelijk schrijven

Al eerder schreef ik dat het goed is om google vriendelijk te schrijven. Als je de juiste stappen volgt zal google je hoger ranken. Als jouw site op wordpress draait kan je de plugin Yoast installeren. Deze helpt je bij de “regels” van google. In deze kort video laat ik je zien hoe:

Welk beeldmateriaal mag ik gebruiken

Het is raadzaam om je blog aan te kleden met beeldmateriaal. We zijn allemaal visueel ingesteld en foto’s zeggen nu eenmaal sneller iets dan een rijtje woorden. Nu mag je niet alles zomaar gebruiken. Op sommige foto’s zit auteursrecht. Als je deze foto’s op de blog gebruikt kan dit een boete tot gevolg hebben. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden:

  • Gebruik eigen foto’s
  • Maak gebruik van stockfoto’s. Dit is een website waar fotografen voor een vergoeding hun foto’s verkopen.
  • Ga op zoek naar gratis foto’s zoals op de site pixabay.com
  • Of maakt zelf bijbehorende beeld met canva.com

Content

Als je start met bloggen is natuurlijk het doel om dit met regelmaat te gaan doen. Want hoe vaker je blogt hoe zichtbaarder je wordt. Nu is het niet altijd makkelijk om onderwerpen te bedenken. Probeer een verzamelplek voor je ideeën te maken. Ik maak gebruik van Trello.com. Hierin heb ik een database aan ideeën. En onder elk idee heb ik weer bronnen, tips, zoekwoorden en plaatjes om zo uiteindelijk een goede blog te schrijven.

Elke keer als ik een idee heb zet ik deze in trello. Meestal kan ik dan de 1e link al onder het bericht zetten, dit is meestal de basis voor de blog.

Heb je moeite met content bedenken? In de workshop Content bedenken doen we dit in een klein groepje. Binnen 3 uur maken we jouw eigen contentplanner zodat je weer even vooruit kan en geïnspireerd naar huis gaat.

Je blog delen

Natuurlijk wil je dat iedereen je blog leest.  Niet alleen de bezoekers op je website. Je wilt ook dat men het deelt waardoor je meer bezoekers krijgt.

Gelukkig hebben we tegenwoordig social media waardoor jij je bereik kan vergroten. Als jij je blog gepubliceerd heb deel je deze natuurlijk op je social media kanalen.

Tijd inplannen

Ik snap dat bloggen tijd in beslag neemt. Je hebt het al druk genoeg. Of je nu een blog wilt starten  om er straks geld mee te verdienen of omdat je je bereik wilt vergroten. Mijn advies is dus om echt tijd af te blokken waarin je je blog schrijft. Dit kan elke maand een dag zijn waarin je dan gelijk meerdere blogs schrijft * of elke week een uurtje maar plan het in ieder geval in je agenda.

*Wil je 1 keer per maand schrijven dan zijn er handige tools om je social media in te plannen zoals hootsuite.com, planonly of later.com. Ook op Facebook kan je berichten van te voren inplannen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel gestimuleerd heb om te starten met bloggen. Want nogmaals er zitten echt mensen op jouw verhaal te wachten. Denk niet er zijn er al genoeg die over mijn passie/bedrijf/verhaal schrijven. Ieder persoon heeft zijn eigen doelgroep. Als de klik er is zullen ze jou gaan volgen en niet die andere persoon. Tijd dus om je verhaal de wereld in te brengen.

Meer weten: schrijf je in voor de workshops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *