hoe schrijf ik een goede blog

Hoe schrijf ik een goede blog?

Waar moet de blog aan voldoen?

Je 1e blog schrijven is een grote stap. Als eerste moet je over je angst heen stappen. Want 99% vindt een 1e blog schrijven spannend. Want we weten allemaal wel dat we iets te vertellen hebben, dat we een expertise hebben maar om deze te delen is toch vaak een hele groot stap. Vooral de factor: wat zullen andere nu van mij vinden? speelt daarbij een grote rol.

Maar over die stap ben je heen anders was je niet bij de bovenstaande vraag gekomen. Waar moet je blog nu aan voldoen?

1. Het aantal woorden

Een blog moet minimaal aan 250 woorden lang zijn. Men zegt dat er geen maximum aan het aantal woorden is. Zolang jij je lezers met je verhaal boeit kan je blijven schrijven.

Je eerste blog mogen ook best iets korter zijn. Ze zullen minder goed door Google gewaardeerd worden maar als jij soms in een klein stukje iets wilt delen hoef je je niet aan het minimaal aantal woorden te houden.

Het delen van je verhaal is dan belangrijker dan de ranking van Google. Probeer wel minimaal 1 x in de maand een mooie lang blog te schrijven.

En kleine tip, werk met alinea’s en koppen om het artikel spannend te houden. Zoals dit artikel over dekbedden. Hierin zie je duidelijk dat er gebruik is gemaakt van alinea’s en koppen.

2. Titel

Met de titel trek je de lezers. Zorg er dus voor dat het een titel is die mensen uitnodigt om je blog te lezen. Een titel die mensen nieuwsgierig maakt naar je artikel.

Er zijn een aantal titels die het goed doen:

  • Mijn persoonlijke …
  • De top 5 van ….
  • Tien tips om …
  • Belangrijke feiten …
  • Wat niemand je ooit verteld heeft

En zo zijn er nog veel meer.

Gebruik de vragen die je klanten stellen als titel. Veel van je relaties zullen ooit met deze vraag zitten, grote kans dus dat ze je blog gaan lezen.

3. Links

Voor je google waardering is het goed als er een externe link in zit. Desnoods een link naar een algemene site zoals nu.nl, funda.nl enz. Persoonlijk probeer ik ook ergens in een artikel weer terug te linken op mijn eigen site. Zo krijg je een spinnenweb op je site waardoor mensen langer op je site blijven.
Je kan er ook voor kiezen om onder je artikel drie artikelen te plaatsen die relevant zijn. Dit kan natuurlijk niet bij je eerste blog maar als je er een aantal geschreven kan je dit gaan toepassen.

4. Beeldmateriaal

We zijn allemaal visueel ingesteld. Zorg er dus voor dat je 1 of meerdere plaatjes toevoegt aan je artikel. Hiermee creeer je een leesbaar effect. Het houdt het artikel spannend. We willen niet allemaal tekst zien. Daarbij kan een foto weer triggeren om het artikel te lezen.

Geen eigen foto’s? Lees de tips in mijn blog Hoe kom ik aan gratis foto’s?

5. SEO vriendelijk

Werk je met wordpress dan kan je de plugin Yoast installeren. Deze laat je precies zien wat je moet doen om een seo vriendelijk artikel te schrijven. Zo moet het focuswoord terugkomen in de titel en in de meta omschrijving. En zo zijn er nog een paar regels. Later zal ik hier nog een aparte blog aan besteden.

Dit zijn een paar basis regels. Er zijn nog veel meer regels maar ls je net start met bloggen zou ik mij vooral richten op punt 1 t/m 4. Laat alle andere regels even los. Schrijf de 1e 10 blogs gewoon uit gevoel. Kijk hoe men er op reageert en ga je dan verder verdiepen in de SEO regels.

En het allerbelangrijkste: deel je blog op social media!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *